keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Parmesanpatonki


Tein patonkia! Siitä on muuten aikaa kun olen viimeksi leiponut moista. Vehnäjauhot loppuivat heti alkuun, joten käytin pääasiassa durumjauhoa, jota oli tullut hankittua pastan teko mielessä. Liekö durumia kiittäminen, mutta olipa kuohkeaa ja pehmeää ja ihanaa. Patongin sisään piilotin läjän parmesania.

Durumpatonki
(ohje: Myllyn paras)

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
5-6 dl durumvehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

+ täytteeksi parmesanraastetta ja oliiviöljyä, persilja tai basilika sopisi mainiosti myös


Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja taputtele käsillä kahdeksi levyksi (n. 20x40 cm). Voitele levy oliiviöljyllä ja raasta päälle parmesania, silppua halutessasi yrttejä mukaan.



Rullaa levyt pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min.

Kierteet paljastuvat sitten leipää leikatessa. Pimeän marraskuun lohturuokaa parhaimmillaan. Vehnää ja juustoa, lämpimänä.


4 kommenttia:

  1. Aivan ihana patonkiresepti. Olenkin miettinyt jotain tàmàntapaista itse tehtàvàksi, kun tààlà on vain sità ihan perus vehnàpatonkin, mutta mieheni ihastui aivan totaalisesti valkosipulipatonkiin suomessa ollessaan....Kiitos ohjeesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mun mielestä taas Italiassa on aina niin taivaallisia leipiä :) Mutta ymmärrän juu jos alkaa kaivata vaihtelua. Valkosipulista ja oliiviöljystä saisi myös hyvän täytteen tähän, alkuperäisessä ohjeessa taisikin olla sellainen, testaamaan vaan!

      Poista
  2. Oooh, mahtavaa. Mietinkin just, mitä nopeahkosti valmistuvaa leipää tekisin Oulun blogipikkujouluun lauantaina, tää taitais olla aika hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nää kyllä syntyi yllättävän vähällä vaivalla! Ja helppoja kuljettaa :) Mutta tosiaan, jos teet parmesanversion niin joku yrtti kyllä kruunaisi homman, persilja olisi kova. Mahtavia juhlia teille sinne!

      Poista