torstai 24. syyskuuta 2009

Mummo tuli kaupunkiin (hukun puolukoihin)

Mummo tuli kylään, eikä ihan tyhjin käsin.


Tuliaisena Pohjanmaalta saatiin vino pino rieskaa, oman maan pottuja ja noin 10 litraa puolukoita!! Huh, mä en ole varmaan ikinä nähnyt noin paljon puolukoita kerralla. Okei, vispipuuroa ja piirakkaa mutta mitä muuta niistä voisi tehdä? Hyviä neuvoja otetaan vastaan.

Ja sitten vielä kinkkisempi pulma, minne voi viedä mummon syömään ulos Helsingissä? Ei saa olla liian hieno (ei mitään räpistelyä, sanoisi hän) eikä liian eksoottinen (kun viime kesänä syötiin korianterilla maustettuja pyöryköitä, mummo kysyi missä maassa nyt niinku oltais? ja siirsi ne hienotunteisesti syrjään) mutta kuitenkin hyvä ja tunnelmallinen paikka?

Palkitsen hyvät ehdotukset puolukoilla!

21 kommenttia:

  1. Tee "erilaista" puolukkasurvosta
    Kaali- ja maksalaatikon ja mustan makkaran kanssa
    survos on parhaimmillaan. Ja vaniljajäätelön! Varsinkin vaniljajäätelön...

    1 kg puolukoita
    2 dl vettä
    300 g sokeria
    2 kanelitankoa
    5 neilikkaa
    Keitä vettä, mausteita ja marjoja noin ½ tuntia. Ota kattila liedeltä, lisää
    sokeri ja jäähdytä. Tölkitä.

    Helppoa ja hyvää.

    VastaaPoista
  2. siis aivan mahtavaa! ja mummon vois viiä vaikka zetoriin:) tunnelmaa on. http://www.zetor.net/ruokalista.html

    VastaaPoista
  3. Puolukkahan säilyy viileässä myös ihan survottuna sellaisenaan, ei tarvitse pakastaa. Äiti kertoo kuinka puolukkaa säilytettiin ennen ulkona saavissa survottuna, ja siellä se sitten suli ja pakastui vuoronperään ja ihan syötävää oli. No, peräkkäistä sulattamista ja pakastamista ei kai suositella elintarvikkeille (itse olen säilönyt survosta jääkaapissa), mutta survomis- ja säilytysohjeita löytyy vaikkapa täältä http://laatulinkit.blogspot.com/2009/09/puolukka-ja-sailonta.html

    Reijan ohje kuulostaa kyllä tosi hyvältä.

    Laitetaan ruokapaikka mietintään!

    VastaaPoista
  4. ja puolukoista voi tehhä sellasta ehkä vähän jouluista mausteista puolukkaleipää (meillä kotikotona on tehty toisinaan), vuokaleipää. ja sitte löyty sattumalta omenapuolukkapannarin ohje, joka hyvältä näytti.
    http://www.maku.fi/reseptit/resepti/Omenapuolukkapannari/2407.html

    VastaaPoista
  5. Mä voin tarjoutua ottamaan ylimääräiset puolukat vastaan!

    Tekisin niistä mm. puolukkapiirakkaa tällä ohjeella . Testasin juuri omenalla, toimii hyvin silläkin!

    VastaaPoista
  6. Tee banaani-puolukkapiirakkaa. Sopii myös puolukkaa vierastaville. Hyvä resepti oli viime syksynä hesarissa :)..

    VastaaPoista
  7. Oi mahtavaa! Kiitos kovasti kaikille vinkeistä ja resepteistä!!

    Survos ja piirakka lähtee toteutukseen heti, tuo banaaniversio kuulostaa myös tosi houkuttelevalta, pitääkin kaivaa se resepti esiin.

    Hertta, tuu hakemaan :)

    Ja Pau, Zetor voisikin olla hyvä!

    VastaaPoista
  8. Jesh,
    S-mummo rulaa!

    Ja hmmm, ne ravintolat.. heh, sushi ei vissiin oo vaihtoehto?! Mites Sea Horse tai se merimieshenkinen ravintola siinä Hietsun kirppiksen vieressä, Salve?

    Meidän mummo ja äiti ovat aina tehneet ihan tosi hyvää porkkana-puolukkapiirakkaa. Pullataikinaa pellille ja päälle puolukkasurvosta sekaisin porkkanaraasteen kanssa. Kuulostaa ehkä epäilyttävältä, mutta toimii. Voin kysyä tarkan reseptin, jos kiinnostuit.

    VastaaPoista
  9. tein just eilen omppu-puolukkamarmeladia, joka on hyvää. menee suolasen ja makean kanssa. Dansukkerin sivulla on ohje, joskin lisäsin puolukoiden osuutta. tuo säilyy myös viileässä, ei ole pakko avaamatonta säilyttää jääkaapissa.

    sit meidän blogissa on puolukkabasilikakakku (Pirkan) joka on tooooosi hyvää.

    puolukasta ja sipulista tulee toai hyvä hilloke, senkin resepti löytyy meiltä. menis varmaan seitaninkin kanssa, meillä syödään lihan kaverina.

    ja vispipuuroa voi syödä vaikka kuinka! meilläkin just syksyn eka satsi moista menossa.

    VastaaPoista
  10. Puolukkatuoremehu on ihanan raikasta. Ohje esim. täällä http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/80496/PUOLUKKATUOREMEHU

    Jos haluat viedä mummon vähän fiinimpään, mutta kotoisaan paikkaan, niin kokeile Savottaa. http://www.asrestaurants.com/FI/ravintolat/savotta/esittely.html

    VastaaPoista
  11. No vitsi, johan pukkaa hyviä ideoita, mä oon täällä ihan vesi kielellä jo!

    Merituuli, tuo basilikakakku herätti heti mielenkiinnon, joo! Ja marmeladi ah.

    Eki, porkkanapuolukkayhdistelmä kuulostaa tosiaan vähän jännältä mutta itseasiassa porkkana on yllättänyt mut positiivisesti usein jälkiruuissa eli kysy toki.

    Ja ravintoloista vielä, oon joskus vienyt isän Sea Horseen, ruoka on ihanaa mutta siellä oli hirvee rymyjengi joka elämöi niin että meidän illallinen ei ollut kaikista mukavin. Zetorissa voi lienee olla sama vaara. Savotasta en ole kuullut kommentteja, pitääkin kysellä!

    VastaaPoista
  12. Nää reseptivinkit on niin mahtavia, et mun on pakko suunnata mitä pikimmin joko puolukkametsään tai torille!

    VastaaPoista
  13. Ihan mahtavaa, mut on juuri pelastettu samanlaisesta puolukkaongelmasta (äiti ja isä tuli kylään). Ja yks ruokapaikkaehdotus vois olla Juttutupa http://www.juttutupa.com/page.php?page_id=13&subpage=true&language=1 - jos menee kohtuullisen aikaisin, rymyporukoita ei vielä Marco Polon puolella ole.

    VastaaPoista
  14. Puolukkajäädyke on ihanaa! Ja voisivatpa sopia myös esim. pavlovaan?

    Ravintoloista mukavia ja ei-niin-eksoottisia ovat myös esim. Tori, Slussen ja Juuri. (Tosin aloinpa miettiä, että mahtaakohan Slussen vielä olla toiminnassa? No, nuo kaksi muuta ainakin ovat)

    VastaaPoista
  15. Maiku, joo hei Juttutupaa suositteli työkaverikin!

    Sohvi, ei ole Slussen enää mutta muut joo! Ja jäädyke oliskin huippu, tehtiin isän kanssa viime jouluna just puolukkajäädykettä, se ei tosin ihan onnistunut mutta maistui mainiosti myös rahkana :)

    VastaaPoista
  16. Hei

    Puolukoita voi säilöä vedessä. "Valmistus: kaada ehjät ja kypsät puolukat puhtaaseen lasipurkkiin. Keitä ja jäähdytä vesi. Kaada puolukoiden päälle, sulje kansi ja laita purkit viileään. Näin voi säilöä myös muita kovakuorisia, säilyviä marjoja kuten variksenmarjaa ja karpaloa." Tämä vinkki on nettisivulta: http://www.arctic-flavours.fi/nettilehti/artikkeli.php?aid=37&lid=8

    Ravintolaksi ehdottaisin Juttutupaa tai Paasitornin ravintolaa (lieneeko enään pystyssä).
    Terv. Merja

    VastaaPoista
  17. Merja, kiitos linkistä ja vinkeistä!
    Tuo veteen säilöminen oli minulle ihan uusi juttu ja linkin takaa löytyi myös hyvin mielenkiintoinen puolukka-sienipitsan ohje!

    VastaaPoista
  18. Hehee, arvatkaas mitä kävi mummon kanssa..

    Nooh, hän oli niin väsynyt Helsinki-päivän jälkeen (ei oikeen ollut unikaan tullut yöllä kun autot metelöi ja joku oli kävellyt korkokengillä kadulla) ja tukkakin oli kuulemma huonosti kun ei ollu ehtinyt laittaa paplareita niin ei tehnyt mieli ravintolaan.

    Mummo ilmoitti että nyt tilataan sellaiset pizzat kun niitä ei hänen kotikylältään saa! Ja näin tapahtui.

    VastaaPoista
  19. mä ehdottaisin puolukoista pirtelöä! sain viime talvena ainakin kymmenen litraa ja enemmänkin kulumaan helposti. reseptiä kun voi muunnella aina mielen mukaan mutta hyvä perusohje on sopivassa suhteessa puolukkaa banaania ja (soija)maitoa. jäiset mangokuutiot sopii tähän salaisena ainesosana!

    VastaaPoista
  20. Mummo sai jo pitsaa, mutta ens kertaa varten suosittelen Kolmea Kruunua Krunikassa! Tunnelmallinen paikka, vähän -50 lukulainen jopa, ei liian fiini, lista perinteinen muttei ihan perus. -k

    VastaaPoista
  21. Voi, puolukat on ihania. Minä teen niistä hilloa, jota syön kaurapuuron, mannapuuron, riisipuuron, lettusten, viilin, jäätelön, jauhelihakastikkeen, karjalanpaistin ym kanssa.
    Puolukkapiirakkaa teen myös usein.
    Marjarahkaa, nam.
    Puolukkamehua ruokajuomaksi.

    Hesassa vien vieraitani syömään Stockan yläkertaan, hotelli Haagaan lounasaikaan, Pizza Huttiin, itiksen Stockan kahvilaan, Jumbon Fazerille, Lasipalatsin ravintolaan (hyvä palvelu).

    VastaaPoista