sunnuntai 15. elokuuta 2010

Mangoldipesto

Mangoldi on kasvimaapalstallamme kasvavista asioista henkilökohtainen suosikkini. Se on erinomaisen helppo kasvatettava: kasvaa tällaisena kuumana kesänäkin laiskoista kastelijoista huolimatta, tuottaa suuren sadon pitkälle loppukesään asti ja on tämän kaiken lisäksi vielä erinomaisen aromikas ja monikäyttöinen kasvi. Maku muistuttaa aika paljon pinaattia, ja mangoldin lehtiä voikin käyttää pinaatin tapaan. Lehtien lisäksi kasvista voi käyttää lehtiruodit, jotka soveltuvat erinomaisesti vaikkapa perunatortillaan, piirakkatäytteenä tai wokkiin. Onkin harmillista, että mangoldia ei Suomessa juurikaan kaupoissa näy, eikä sitä ilmeisesti viljellä kovinkaan laajasti.

IMG_1560

Tässä kuvassa mangoldin lehtiä ja ruotia ryöpättynä. Ruodit pistin pakkaseen, lehdistä tein pestoa.

Mangoldipesto

4 dl kevyesti ryöpättyjä mangoldin lehtiä
noin 1 dl oliiviöljyä
noin 1 dl cashewpähkinöitä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1 rkl hunajaa/agavesiirappia
suolaa
mustapippuria

Sekoita tehosekoittimessa/sauvasekoittimella mangoldi, öljy, pähkinät, sitruunamehu, valkosipulin kynsi ja hunaja/siirappi tahnaksi. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Tarjoa pastakastikkeena tai leivän päällä. (Ja jos pestohammasta alkoi kolottaa mutta mangoldia ei ole saatavilla, pinaatti on erinomainen korvike.)

IMG_1574

11 kommenttia:

  1. Mangoldi on ihanaa;käytän sitä paljonkin,mutta pestoon en ole vielä laittanut.Kiitos ohjeesta:-)

    VastaaPoista
  2. Huraa Hande,
    kiitos vinkistä, juuri tätä kaipailinkin! Kasvimaalta puskee mangoldia hulluna ja mietin kuumeisesti että mitä siitä oikein tekisi. Tämä pesto lähtee kokeiluun het!

    VastaaPoista
  3. Samaa olen minäkin harmitellut, kun mangoldia ei saa kaupoista. Tänä vuonna unohdin laittaa siemenet maahan ja ostin taimia, mutta onneton unohdin ne kauppaan. Ostin sitten lehtikaalin taimia, hyviä nekin. Ja ilmeisesti aika helppoja, oletko kokeillut?

    VastaaPoista
  4. Hei! En ole ikinä maistanut! Olisi kiva kokeilla...Joutaako Ekiltä maistiainen?

    VastaaPoista
  5. Minusta tuntuu, etten minäkään ole maistanut, ainakaan tietääkseni. Ehkä yksi pussukka säilyy pakkasessa ensi vuoden puolelle, niin pääsee maistamaan? Näyttää herkulta!

    VastaaPoista
  6. Yaelian ja Eki, testiin vaan! Eki voi kutsua äitiliinin maistiaisille ;)

    Omenaminttu, johtuisiko huono saatavuus siitä, että oman kokemukseni mukaan mangoldi kupsahtaa nopeasti, lehdet nuukahtavat ihan parissa tunnissa. Lehtikaalia on kokeiltu vuosia sitten, mutta kukaan kasvimaaporukastamme ei siitä tykännyt, niin se on sitten jäänyt. Mutta sehän on valtavan terveellistä!

    Pau, pistetään mangoldia pakkaseen teillekin. Koreasta kyllä varmasti sitä saa, katsopas kaupassa sillä silmällä kunhan pääset sinne uuteen keittiöön!

    VastaaPoista
  7. Ommjom.. Kuinkas isoja ne lehdet ovat? Ihan kuin olisin joskus nähnyt kaalikääryle-ohjeen jossa näitä lehtiä oli käytetty kaalin tilalla. Kuvittelenkohan vaan?

    VastaaPoista
  8. Maistiaisia liikenee äitiliinille kyllä, pitäisikö kokata mangoldia yhdessä ensi viikonloppuna kun Jytiskin on maiselmissa eiks vaan?

    VastaaPoista
  9. Jytis, on isoja lehdet, juurikin voi käyttää kaali- tai viininlehväkääryleiden tapaan. Nopsalla googlauksella esimerkkejäkin löytyy. Pitäkääpä mangoldikekkerit! ;)

    VastaaPoista
  10. No kappas! Joooo! Äitiliini ja Eki, täältä tullaan mangoldinkiilto silmissä :) ja marjapuskien tyhjennys olisi myös mielessä.

    VastaaPoista
  11. Hi hiiiii, kyllä mulle mangoldi - koemaistiaiset passaavat hyvin :D

    VastaaPoista