maanantai 20. heinäkuuta 2009

Vaniljainen kirsikkapiirakka


Kesä-heinäkuun ruokahaasteen aihe oli tosiaan haastava, jazz. Teema ei herättänyt oikein mitään ajatuksia, joten päädyin guuglaamaan alan mestareita. Päädyin Frank Sinatran lempijälkkäreiden pariin ja niistä jäi mieleen kirsikat, ricotta-juusto ja sitruuna. Päätin tarttua kirsikoihin, nyt kun saa tuoreita ja ah, niin hyviä. Niistä syntyi yhteistyössä Ellun kanssa mainio piirakka jonka maistuvuus todistetaan alempana.

Vaniljainen kirsikkapiirakka

Täyte:
400g tuoreita kirsikoita
0,5 dl mantelilikööriä
2,5 dl maustamatonta soijajugurttia
2 tl vaniljauutetta
0,5 dl sokeria

Pohja:
200g margariinia
1,5 dl sokeria
4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl soijamaitoa

Pilko kirsikat ja poista kivet. Marinoi kirsikat manteliliköörissä, mä annoin olla yön yli.

Sekoita huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe sekä lopuksi soijamaito ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele iso piirakkavuoka (jos vuoka ei ole kovin iso, tee taikinaa 2/3) ja jauhota vehnäjauhoilla. Levitä taikina vuokaan ja esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Tee sillä välin täyte. Lisää jugurttiin vaniljauute ja sokeri, jo valmiiksi vaniljalla maustettu jugurtti käy hyvin myös. Levitä jugurttiseos pohjan päälle ja levitä marinoidut kirsikat sen päälle. Säästä marinadi jos haluat tehdä pienen kastikkeen kaveriksi. Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.

Tehtiin kirsikoiden marinadista piirakalle vielä siirappikastike. Hyvin maistui piirakka ilmankin kastiketta, mutta oikein maukas oli siirappikin. Ja se syntyi niin että kuumennetaan 0,5 dl sokeria pikku vesitilkassa kattilassa. Kun sokeri alkaa sulaa, lisätään kirskoiden marinadi eli mantelilikööri ja annetaan kiehahtaa. Ja sitten annetaan jäähtyä niin kastike tiivistyy.




Ja tosiaan näin kävi että meitä oli neljä syöjää ja siinä grillauksen ohella, 7 tuntia myöhemmin, piirakasta ei ollut paljoa jäljellä. Suosittelemme!

8 kommenttia:

  1. Aivan ihana piirakka! Oon himoinnut kirsikkapiirakkaa koko alkukesän, mutta en ole vieläkään ehtinyt leipomaan sitä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Elina!
    Nyt vaan kirsikoita köökkiin ja leipomaan ettei sitä turhaan ole himoinnut :)

    VastaaPoista
  3. Onnea kesä-heinäkuun ruokahaasteen voittajalle!!! Suomen suvessa vieraileva Keittiö Piemonten sydämessä jännityksellä odottaa elokuun ruokahaasteen aihetta, joka jää siis Herkun ja Koukun päätettäväksi ja järjestettäväksi!

    Eläköön piirakat - tässä kyökissä tällä hetkellä valmistuu mustikkainen versio, NAM!

    VastaaPoista
  4. Onnea voittajalle! Piirakka kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kiitos! Suosittelen testaamaan!

    VastaaPoista
  6. Onnittelut tännekin puolelle! Testaaminen on jo suunnitelmissa - ostoslistassa tarvikkeet ylhäällä! :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Anzku, myös oma haasteruokasi, maissi-bataattikeitto, kuullosti erittäin hyvältä, pitää testata pikimmiten!

    VastaaPoista