torstai 9. syyskuuta 2010

Tallinna

Suuntasimme viime viikonloppuna ellun ja kommentaattori-S:n kanssa Tallinnaan, tässä matkaraporttia (enemmän kuvia, vähemmän sanoja). Matkan teema liikkui aika lailla herkku&koukku -osastolla, suunnitelmissa oli käydä kangas- ja lankakaupoissa ja syömässä... Aika paljon sitä ehtiikin tekemään kuudessa tunnissa!

Laivamatka sujui rattoisissa tunnelmissa. Aika kivat syksyiset värit oli valikoituneet neulojien pakaaseihin! Sekä meno- että tulomatkalla taisi viereisissä pöydissä istua kommenteista päätellen myös neulojia, mukavaa kun tuo neulominen aina yhdistää ihmisiä.

IMG_1812

Kaupunkireittimme sisälsi vähän uutta ja vanhaa, niinkuin Tallinna itsekin.

IMG_1850

Matkan ensimmäinen kohde oli toisiaan lähes vastapäätä sijaitsevat kangas-/käsityökaupat Abakhan ja Karnaluks, jonne sujautettiin ratikalla. Abakhanissa oli enemmän kankaita, kun taas Karnaluksista löytyy lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Suosittelen varaamaan riittävästi aikaa ;)

Molemmissa kaupoissa kuolasimme erityisesti mittavia nauhavarastoja. Ihania slaavilaisteemoja, kesämekkonauhoja, pitsejä... Saa vinkata, jos tiedätte kotimaan pääkaupunkiseudulla mitään vastaavaa!

Tässä Karnaluksin varastoja. Näitä oli siellä metritolkulla. Aargh. Myös lankoja on yksi hallillinen.

IMG_1837

Nauhaostoksia tehtiin kuitenkin varsin maltillisesti. Ellu mutisi kassalla nauhoja maksaessaan jotain joulukorteista, saa siis nähdä mitä yllätyksiä jouluposti tuo tullessaan.

IMG_1870

Karnaluksin takana on muuten ihastuttava puutaloalue, jossa taidettiin viime reissulla kierrellä vähän enemmänkin. Nyt vain ihan pikaisesti. Jos joku tuntee alueen historiaa tai nykyisyyttä paremmin, kuulisin mielelläni näiden talojen tarinan.

IMG_1822

Lankakaupoista testattiin (Karnaluksin lisäksi) Liann Lõngad ja Pronksi Lõngapood. S:llä oli missiona löytää täydellisen väristä liukuvärjättyä vironvillaa huivilangaksi, ja missio taisi Pronksissa tulla täytettyä (katsokaa tuota vihreä-violettia, onko herkumpaa!). Muutakin tarttui matkaan mukaan.

IMG_1876

Kaubamajan läpi kävellessämme osuimme myös kirjakauppaan. Käsityöhyllyllä arvoimme pitkään teoksen Eesti tikand -äärellä - mokoma näytti kannen perusteella erityisen mielenkiintoiselta, mutta sisältöä ei päässyt tarkastelemaan, koska kirja oli paketoitu muoviin, emmekä ymmärtäneet takakansitekstiä. Nappasimme sen kuitenkin mukaan, ja läheisempi tarkastelu osoitti kirjan sisältävän pienen vihkosen, jossa kerrotaan virolaisista kansanperinnekirjailuista sekä useamman kirjailumalliarkin. Ooh! Ja aah! Suosittelen, vaikka en olekaan vielä kovin syvällisesti perehtynyt. Mallit näyttivät todella hienoilta. Kuten myös tietysti Eesti labakindad -kirjassa (en nyt löytänyt hyvää linkkiä, mutta guuglella löytyy tietoja).

IMG_1866

Matkan herkkuosuutta päästiin testaamaan Aedissa. Ravintola on sisustukseltaan ja ilmapiiriltään todella viihtyisä, ruoat kauniisti esillä, palvelu ystävällistä ja mautkin kohdallaan.

IMG_1862

IMG_1854

IMG_1860

Samaa ei voi sanoa paluumatkalaivan drinkkibaarin mansikkamargaritasta ja mojitosta. Jälkimmäinen oli lähinnä pepsodenttia sekoitettuna jäähileeseen. Huh huh. (Sitä paitsi on mielestäni huijausta näyttää drinkkilistalla hieno kuva drinkkilasista ja sitten pistää moska muovimukiin. Ja vielä kinuta siitä 6.5 euroa. Elämäni kallein hammastahna. (Olen ihan vähän katkera.)) Mutta Tallinnasta ostetut maustemantelit lievittivät makuhermojen tuskaa.

IMG_1864

Kiitos matkanjärjestäjä-ellulle ja ihanalle matkaseuralle eli S:lle!

12 kommenttia:

 1. drinkit oli kyllä järkyttäviä. mutta langat ja nauhat oli hienoja, ja bataatti (se on tuossa yhessä kuvassa bataattia, ei lohta) ja mantelit hyviä!

  VastaaPoista
 2. Oi, näyttää ihanalta! Varsinkin noi ruoat ja nauhat.

  Nauhoista tulikin mieleen, että jos joku käsityöihminen ikinä eksyy Lahteen, kannattaa tsekata Neppinappi Vapaudenkadun alkupäässä. Siellä on kaikkea napeista, helmistä ja nauhoista lähtien (Kai siellä lankojakin on?). Mutta tuskinpa rupuisen Lahden valikoimat kuitenkaan pääkaupunkiseudun valikoimia voittaa... Lisäksi toinen myyjä on varsinainen hapannaama, mutta toinen myyjä on oikein ihana ja innostaa kaikista asiakkaankin projekteista :)

  VastaaPoista
 3. saako olla avoimesti kateellinen :D

  mä yritän opettaa kaikkia ystäviäni neulomaan täällä, että voidaan sitten tehdä tollasia reissuja niiden kansa. luulen kyllä, että jo aivopestytkin tapaukset suhtautuvat tähän(kin) asiaan minua maltillisemmin eivätkä halua luuhata lankakaupoissa tunteja.

  no, onneksi on äiti.

  Kermaperse, kuulostaa muuten hyvältä! pitää muistaa, jos Lahteen eksyn.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Lahti-vinkistä Kermaperse! Jostain syystä Lahti ei ole koskaan minkään reittini varrella. Mitä muuta näkemistä siellä olisi? Pitäiskö H&K:n seuraava ekskursio tehdä Lahteen?

  Liina, tuu ens kerralla mukaan!

  Niin ja vielä tarkennuksena tuohon tekstiin, että olen siinä uskossa että Nappitalo on paras nauhatalo Helsingissä, mutta haluaisin enemmän! Slaavilaisempaa!

  VastaaPoista
 5. ...ja sitä piti vielä, että ellun oikea käsi näyttää aika huimalta ekassa kuvassa. Ookko alien vai miks on tuommonen räpylä?

  VastaaPoista
 6. eiku sulla on niin kökkö kamera, ettei se pysty tallentamaan mun valoa nopeampaa tikkuamista!

  VastaaPoista
 7. oo. viekkaudella ja vääryydellä sain kinuttua itselleni kutsun :D

  eivaan. tästä inspiroituneena päätin vihdoin organisoida jotain neulonta-aiheista illanviettoa kamuille. olen sillä jo puoli vuotta uhkaillut. kiitos siis inspiksestä :)

  VastaaPoista
 8. No totaa.. :D Aika hiljasta on, jos pitää keksiä syitä, miksi kukaan tulisi Lahteen. Onhan Lahti ihana kaupunki kesällä, mutta mikäpä Suomen kaupunki ei olisi :D

  Nim. hyyvin hitaasti hitusen lahtelaistunut (vasta kolmen vuoden jälkeen tätä pystyy kutsumaan jo melkein kotikaupungiksi.)

  Mutta jos ruoka (ja etenkin kotiinvietävät siltä saralta) kiinnostaa ja sattuu ajelemaan nelostietä Heinolan ohi, kannattaa pysähtyä Heinolan Heilan lähiruokatorilla :)

  VastaaPoista
 9. go liina! ja ensi kerralla sitten mukaan!

  kermaperse, höh, ei me sitten ehkä tullakaan lahteen ;) meidän perinteinen (kolmas) kaupunkiekskursio olis kyllä ehkä taas ajankohtainen, hmmm. mietintämyssy päähän.

  VastaaPoista
 10. Oijojoi, noi langat varsinkin on nii-in kivoja! (No on kyllä nauhatkin.) Varsinkin tuo ylimmäinen vihreä, tuo kirkas. Mitä siitä meinasit tehdä?

  Ja se huivilanka kans. Odotan jo postauksia valmiista tuotoksista!

  Terveisin lankoihinsa kyllästynyt, mutta yhä ostokiellossa oleva

  VastaaPoista
 11. hertta, vielä ei ole nauhoille sen suurempaa suunnitelmaa, kuin että ehkä jotain joulukorttihommeleita... tuo vihreä pitsi on kyllä hieno!

  ja langoista: meidän pitää nyt vähän äkkiä järjestää ne langanvaihtajaiset! se vois olla lokakuun H&K-tapaamisen teema.

  VastaaPoista
 12. herttuli, s vastasi kaikista hienoista värikkäistä langoista, vihreistä eritoten. eiköhän niistä ollut jotain pipoa suunnitteilla? (kertokoon tarkemmin jos tämän lukee). yhden vihreän kerän tosin inspiroituneena nappasin mukaan minäkin, saapa nähdä mitä siitä.

  VastaaPoista