keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 5: mustikkavanukas ja mantelicrumble


Huomenta! Ja hyvää itsenäisyyspäivän aattoa!

Jos meinaatte huomenna satsata sinivalkoisiin makuihin, niin tässä aika hauska ehdotus. Resepti löytyi Top Chef Akseli Herlevin keittokirjasta Täydellä sydämellä. Ja idea on se että mustikkapiirakka pistetään uuteen olomuotoon. Maut olivat kohdillaan, varsinkin toi crumble oli ihanaa. Ensin resepti, sitten hyytymispohdintaa.


Mustikkavanukas ja mantelicrumble (neljälle)

Vanukas:
4 dl kuohukermaa (tai maidon ja kerman sekoitusta)
1 dl mustikoita
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
3 liivatelehteä, liotettuina (tai muuta hyytelöintiainetta)

Mantelicrumble:
50g voita huoneenlämpöisenä
0,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta

 Valmista vanukas edellisenä päivänä. Yhsitä kaikki aineet liivatetta lukuunottamatta kattilassa ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää liivatteet ja kaada astioihin hyytymään. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Nypi mantelicrumblen ainekset murusiksi ja paista 15 minuuttia, anna jäähtyä. Lisää mantelicrumblea (ja kuivattuja mustikoita) vanukkaiden päälle ja tarjoile.



 Kaunis on, vaan ei ihan täysin hyytynyt mun vanukas. Käytin eka kertaa tuota Vegegel -hyytelöimisainetta, siis liivatteen kasviperäistä korvaajaa ja vähän olin pettynyt. Tästä tuli niinkuin paksua röpelöistä kiisseliä. Onko muilla kyseisestä aineesta kokemuksia, vinkkejä?

Mutta maut olivat tässä kyllä tosi hyvät. Mantelicrumblen ohje tuli jäädäkseen tähän keittiöön. Esim uunissa paahdettujen hedelmien tai jäätelön kanssa olisi varmaan taivaallista.


7 kommenttia:

  1. Nautin jo näistä kuvista!

    Minä olen tehnyt jo useamman hyydytetyn "juusto"kakun vegegelin avulla. Ne ovat onnistuneet hyvin, vaikka ei mitenkään tutisevaa hyytelöä ole syntynyt. Olen kiehauttanut vegegelin nesteessä ja sitten aivan vimmatusti vatkannut sen hyydytettävän massan joukkoon. Kerran jäi vähän paakkuja joukkoon, mutta entistä vimmatummin olen vain sen jälkeen vispannut ja ihan opnnistuneita kakkuja on tullut. Voi kurkata blogini kakku-kategoriasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos vinkistä! Ja jes, meen kurkkaamaan!

      Poista
  2. Joo, hienot kuvat! Mä oon ehkä outo mutta musta klimpit kiisselissä on ihan jees.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo klimpit on mustakin ihan ok, mutta rakeinen kiisseli on vähän outoa. Tai siis jos pitäisi olla sellaista lohkeavaa ja sitten onkin vetelää niin se on vähän buu. Kiitos!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Olin itekkin ihan että ohhoh :) Mustan värinen tausta tuo mahtavaa dramaattisuutta!

      Poista
  4. Tuo mantelicrumble näyttää tosi ihanalta !

    VastaaPoista