torstai 20. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 20: Joulukuusen matto

Meillä on ollut monena vuonna joulukuusi - välillä muovinen, välillä oikea. Koristeitakin alkaa olla sen verran, että en oikein voi tänä vuonna oikeuttaa itselleni perinteistä hamstrausta joulun jälkeisessä Stockmannin joulukoristealessa (sori Marika). Yksi asia on kuitenkin puuttunut: joulukuusen matto. En ole mieleistä löytänyt kirppareilta enkä kaupoista, kaikki on olleet jotain säkkikankaisia tonttuviritelmiä. Ja yleensä myös ihan liian isoja, meidän kuuset kun on aina aika maltillista kokoluokkaa.

Tänä vuonna päätin tehdä kuuselle maton itse. Olin jo lähdössä kauppaan etsimään tarvikkeita, mutta sitten muistin parvekkeen pöydällä olevan pitsiliinan. Se on aikoinaan ostettu kahdella eurolla Herttoniemen pihakirpparilta, ja toiminut tähän asti siis alkuperäistarkoituksessaan pöytäliinana. Sattumalta liina oli kuitenkin juuri täydellisen kokoinen myös kuusen matoksi. Ja sattumalta samalta parvekkeelta löytyi kiertoon menossa ollutta lakanakangasta. Eipä tarvinnutkaan lähteä parveketta edemmäksi mattotarvikkeita hankkimaan!


Matto syntyi yksinkertaisesti siten, että leikkasin lakanakankaasta kaksi vähän pitsiliinaa isompaa ympyrää ja ompelin ne koneella reunoista yhteen. Käänsin saumat sisäpuolelle ja ompelin käsin kääntöaukon kiinni sekä pitsiliinan kiinni kangasympyrään. Valmis!


Aika romantillinen lopputulos, mutta menköön nyt näin jouluna. Nyt vaan vielä isot kasat lahjoja kuusen alle! (Ja jostain uusi liina parvekkeen pöydälle.)


7 kommenttia:

 1. On se hieno! Ja onneksi toin niitä lahjojakin;)...

  Ihanaa joulua koko Herkun&Koukun poppoolle toivoo Sanski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no onneksi! nyt näyttää kuusen alunen jo paljon paremmalta :) marsipaanin makuista joulua sulle kans!

   Poista
 2. Onpa söpö! Pitsihän on klassikko ja kuusi kans, ja klassikothan toimivat yhdessä... Ööö, en nyt ehkä osaa muotoilla tätä ajatustani oikein järkeväksi, mutta siis: hyvä tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ajatuksen lopputulema on oikein hyvä, kiitos kiitos!

   Poista
 3. Onpa söpö. Meillä on menty jo parikymmentä vuotta oman äitini virkkaamalla punaisella matolla... Ei mitään pitsejä, mutta kestävää ja käytännöllista - ja joulunpunaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. määkin meinasin ensin ruveta virkkaushommiin, mutta sitten olis pitänyt lähteä hakemaan kaupasta ontelokudetta. jos tämä ei kestä pariakymmentä vuotta, niin täytyy palata asiaan!

   Poista
 4. Kun avasin tän luukun niin aattelin heti et apua nyt se on virkannu maton, että en ikinä kykenisi moiseen. Mutta haa, kyllähän tähän kykenisi! Hienoa uusiokäyttöä!

  VastaaPoista