perjantai 7. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 7: Caffè affogatoMeillä juhlittiin eilen itsenäisyyspäivää sinivalkoisissa tunnelmissa. Tosin kuppien sisällöllä ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa, se on italialaista Caffè affogatoa. Eli likööriä, espressoa, jäätelöä ja ihania cantucci-keksejä.

Caffè Affogato
4 palloa jäätelöä
4 rkl kahvi- tai mantelilikööriä
4 cantucci-keksiä
4 annosta espressoa

Mittaa likööri neljän kahvikupin pohjalle. Valmista espresso. Nosta jäätelöpallot kuppeihin ja kaada päälle kuuma kahvi. Viimeistele keksinmuruilla ja tarjoile heti.
Lähde: Glorian ruoka & viini 7/2012


Cantucci-keksit ovat avainsana ihaniin Italia-muistoihin. Yksi parhaimmista ruokamuistoistani liittyy ystävien kanssa tehtyyn matkaan Italian maaseudulle, Umbriaan. Ajelimme sadonkorjuu-juhlien aikaan kylästä toiseen. Jokaisessa oli juhlat, pitkät pöydät katettuna ja herkkuruokia tarjolla. Yksi jälkkäri oli yksinkertaisuudessaan ihan nappi: kaikille jaettiin lasilliset likööriä ja cantucci-keksit. Mantelikorppu oli kivikova sellaisenaan, mutta liköörissä uitettuna se suli suuhun. Sittemmin olen pyrkinyt pitämään cantucceja ja portviiniä aina kaapissa, ne sopivat loistavasti yhteen ja ovat mainio hätävara yllärivieraiden varalle.

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Joo niin on, jälkkäri ja kahvi samassa kupissa!

   Poista
 2. Ooo, ihanaa! Vaikka Italiaa, portviiniä ja cantucceja rakastan, kahvi ei ole ihan mun juttu. Mietinkin että voisiko toimia manteliliköörin/portviinin ja glögin kanssa. Hmm, vaan yksi tapa selvittää. Hesarissa oli muuten eilen pipari-cantuccien ohje, pitänee testata nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, pipari-cantucceja mäkin haluan kokeilla. Ja hyvin toimii ilman kahviakin. Mehän hei syötiin silloin meillä jätskiä & mantelilikööriä, oliko se nyt vappuna?

   Poista
  2. Totta! Olinkin unohtanut! Joo, se oli mahtava. Pitääkin ottaa uusinta, just ostinkin mantelilikööriä joku leipomishomma mielessä. Mutta en ollut vielä varma mikä. Nyt olen!

   Poista
 3. mun on tosi kauan pitänyt tehdä cantuccineja, mutta en ikinä saa aikaiseksi. vaan nehän olisivat mainiota joulunaposteltavaa, pipariversiona tai perinteisinä. kiitos inspiraatiosta! luulen, että kahvi tässäkin muodossa olisi erittäin paljon mun juttu :)

  VastaaPoista
 4. Joo, mäkin meinaan ryhtyä cantucceja leipomaan. Mä muuten mietin että onko ne virallisesti cantucceja vai cantuccineja? Vai onko cantuccini kenties pieni cantucci..??

  VastaaPoista