keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Vietnamilaisessa keittiössä















Olimme Ekin kanssa pari viikkoa sitten Vietnamissa, pääasiassa Hanoissa. Vajaan kahden viikon reissu oli aika tiivistahtinen työmatka, mutta onneksi ehdimme syödä hyvin. Se nimittäin oli asia, joka reissusta parhaiten jäi mieleen.















Etukäteen jännitti kovasti, saako kasvissyöjä Vietnamissa ruokaa. Kasviksia toki käytetään paljon, mutta niitä tarjotaan yleisesti kalan ja lihan kera. Mutta vähän kun näki vaivaa, niin kyllä sapuskaa löytyi. Sen sinisen kirjan (Lonely Planet), kaverin ohjeiden (kiitos R!) ja tämän sivuston avulla pääsi pitkälle.

Allekirjoittaneen ehkäpä ykkössuosikiksi nousivat kuitenkin tuoreet kasviskevätkääryleet. Ei siis friteerattuja, vaan tuoreita. Jytiskin on niitä tehnyt. Korianteria ja minttua oli kääryleiden sisässä usein, nam.















Erityisen hyviä sellaisia sai ainakin Cecko Cafesta, jonka ruoka oli muutenkin ihan todella hyvää - ja ihan todella halpaa. Myös "kantabaarimme" La Place tarjoili ihania rullia.

Syöminen ei juuri rahapussia rajoittanut. Kaikkein kallein lasku tuli ravintola Kotosta, jonka (kasvis)ruokakaan ei ollut mitenkään erikoista. Mutta ajatus on hyvä: ravintola kouluttaa katulapsia kokeiksi ja tarjoilijoiksi. Palvelu paikassa oli erinomaista ja jälkiruokana syöty uusiseelantilainen jäätelö kyllä kruunasi aterian.

Jälkiruuasta täytyy sanoa sen verran, että suussasulavaa kakkua tai crepeä en onnistunut Hanoista löytämään, mutta jäätelö (italialaista tai uusiseelantilaista) oli mainiota. Samoin raikkaat hedelmäsalaatit, aah.

Ehkä mieleenpainuvin ravintolakokemus oli Com Chay Kim Cuong -kasvisravintola, jotka pitivät buddhalaiset. Niin hyvää ruokaa en ole aikoihin syönyt!

Ja parasta aamupalaa tarjoiltiim The Cartissa. Hyvää, reilua kahvia ja teetä, hedelmäsalaatteja, terveellisiä mehuja (inkiväärimehulla karkotettiin Ekin lentsu!) ja rapeita patonkeja. Kahvila sijaitsee pienellä kujalla ihan St. Josephin katedraalin lähellä.
















Lopuksi pitää antaa vielä erityismaininta Cafe-Bar Nolalle sen vintage-henkisestä kattoterassista, jonne kiivettiin kerros jos toinenkin, mutta se kannatti. Sisustus oli tehty tosi kekseliäästi käyttäen mm. sateenvarjoja ja vanhoja ikkunoita. Cafe-Bar Nolalla ei ilmeisesti ole nettisivuja, mutta se löytyy osoitteesta: 89 Ma May.
















Kuvat by Eki

8 kommenttia:

  1. Kivoja kuvia, olisi kiva nähdä joskus enemmänkin ja kuulla matkakuulumisia.

    VastaaPoista
  2. ihana tuo viimesen kahvilan terassi!

    VastaaPoista
  3. On kyllä huippuja kuvia ja ihania paikkoja! Saitteko hyvää kahvia, eikös vietnamilainen kahvi ole erityisen laadukasta, tai näin muistelisin?

    VastaaPoista
  4. Kiitos Ekille ihanista IHANISTA kuvista ja tekstin täydennyksestä myös. Mulle tuli yhtäkkiiä ikävä Vietnamiin!

    Mä uskaltauduin kokeilemaan vietnamilaista kahvia (kuumana ja maidon kera). Yksi kokemus oli karmaiseva, sillä pikkukupillisessa oli varmaan 12 palaa sokeria. Mutta muuten kahvi oli hyvää.

    VastaaPoista
  5. Ooh! Mäkin ihastelen kuvia ja vitsi että alkoikin tehdä mieli noita kevätkääryleitä!

    VastaaPoista
  6. Ihania kuvia! Olen kerran syönyt vietnamilaisessa ravintolassa Bostonissa ja pidin siitä ruuasta erittäin paljon,etenkin pho-keitosta..

    VastaaPoista
  7. Kiva kuulla että tykkäätte kuvista!
    Voin vahvistaa tuon Hertan tarinan, se yksi vietnamilainen kahvikupponen oli aivan kar-mee-ta litkua. Epäiltiin että noinkohan se oli turisteihin kohdistettu pila köökin puolelta..!

    Pho-keittoa maistoin viimeisenä päivänä Hanoissa ja ajattelin yrittää sitä itsekin kokkailla. Yhden ohjeen löysin netistä, mutta siihen kuului mm. 4 kpl häränhäntiä.. pitänee vähän muokata ohjetta..

    VastaaPoista
  8. Mä aion ehkä kehittää kasvis-phon!

    VastaaPoista