tiistai 14. syyskuuta 2010

Kurpitsa-linssikeitto

Isän kasvimaalta saatiin jättiläiskesäkurpitsojen lisäksi maistiaisiksi myös tämmöisiä keltaisia kurpitsoja. Enpäs tiedä niiden nimeä, enkä ole moisista koskaan mitään valmistanut. Kokkailuissa päätinkin pelata varman päälle ja tehdä sosekeittoa (se ei kai oikein mitenkään voi epäonnistua). Kurpitsojen kaveriksi laitoin keittoon punaisia linssejä. Ne sopivat joukkoon mainiosti ja toivat ruokaisuutta. Keiton päälle paistelin vielä ruisleivästä valkosipulikrutonkeja. Ihanan syksyinen ja mausteinen soppa!

Kurpitsa-linssikeitto

neljälle

2 pienehköä kurpitsaa
1 sipuli
1 dl punaisia linssejä
1 dl kookoskermaa
noin 2 dl vettä
1 valkosipulin kynsi
1,5 cm pätkä inkivääriä
0,5 tl (tai maun mukaan) chiliä, kanelia, currya ja paprikajauhetta
0,25 tl kardemummaa
suolaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä

Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Paista niitä ja muita mausteita hetki kattilassa kuumassa öljyssä. Paloittele kurpitsat (poista pehmeä sisus tarvittaessa). Lisää kurpitsan palat ja desi vettä kattilaan. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Hauduttele kannen alla kunnes kurpitsat ovat pehmeitä (noin 20 minuuttia). Lisäile haudutuksen aikana tarvittaessa vettä. Kun kurpitsat ovat pehmeitä, soseuta keitto. Lisää kookoskerma ja sitruunamehu ja tarkista maku. Kiehauta vielä uudestaan. Tarjoa valkosipulikrutonkien kanssa.


Valkosipulikrutongit

3 valkosipulin kynttä (isoa)
3 palaa ruisleipää
oliiviöljyä
suolaa

Hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja freesaa valkosipulia hetki. Pilko leipä palasiksi ja lisää pannulle. Paahda kunnes leivät alkavat olla rapsakoita. Mausta suolalla tarvittaessa.

5 kommenttia:

  1. Onpa kauniit kurpitsat! Ja herkulliselta kuulostava keitto..

    VastaaPoista
  2. Ihania! Ja nam, kurpitsakeitosta mä olenkin just haaveillut.

    Hassua muuten, tuli Hertan kanssa puheeksi samassa ruokalassa nautittu Amican äidin kurpitsakeitto, mun mielestä se on paras keitto jota äiti A:lla on tarjota, Hertta ei ollut tykännyt yhtään. Mutta pitäisi kyllä tutustua kurpitsaan paremmin, aika vähiin jäänyt vaikka tuollainen kaunotar onkin.

    VastaaPoista
  3. no joo, kyllä määki nyt vakuutuin että kurpitsoista voi tehdä ihan kelpo ruokaa. ne on vaan usein niin painavia, että ei niitä jaksa raahata kaupasta!

    ja muuten kuten huomaatte, on tullut taas se aika vuodesta, kun valo riittää iltaisin kuvaamiseen ainoastaan ikkunalaudalla, ja siinäkin aika huonosti... seuraavat hyvät kuvat odotettavissa huhtikuussa.

    VastaaPoista
  4. Mä luulen, et se mun huono keittokokemus johtu siitä, et oli joku sadonkorjuuteemaviikko ja siellä ei kumminkaan ollut juuri mitään kasvisruokaa jäljellä (??), ja sit toi oli ainoa vaihtoehto ja sekin oli musta kamalaa.

    Antaisin kurpitsakeitolle kyllä uuden mahdollisuuden, tälle versiolle ainakin!

    VastaaPoista
  5. Ihanan söpöjä kurpitsoja! :) Keittokin vaikuttaa tosi hyvältä, nyt tuli nälkä.. :D

    VastaaPoista