lauantai 1. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 1: Itsetehty luumuhillo

Hyvää joulukuuta kaikille! Ensimmäinen joulukuuta aukeavat joulukalenterin ensimmäiset luukut, niin myös täällä Herkussa ja Koukussa. Viidettä kertaa muuten, ohhoh. Toivottavasti mukana on vanhoja lukijoita ja ainahan tilaa on myös uusille seuraajille, tervetuloa vaan kaikki!

On tässä meille Herkku & Koukkulaisillekin oma jännityksensä: vaikka luukkuja jonkin verran yhdessä suunnitellaankin, niin suurimmaksi osaksi ne ovat yllätyksiä kaikille (paitsi ehkä tekijälleen, joskus toki hänellekin).

Pidemmittä puheitta, luukun kimppuun. Aloitetaan perusasioista eli joulutortuista. Niitähän nyt kannattaa tehdä ja syödä pitkin joulukuuta (ehkä myös loka- ja marraskuuta).



Torttutaikinan olen aina napannut pakastealtaasta (löytyy myös vegaanisena), aika usein myös luumuhillo on ostettu kaupasta. Mutta nyt, ei enää. Luumuhillon voi kätevästi ja kädenkäänteessä tehdä itsekin. Tulee maukasta ja välttyy useimmilta säilöntäaineilta.

Itse tehty luumuhillo

Pussillinen kivettömiä kuivattuja luumuja
1 dl vettä (lisäsin kyllä myöhemmin noin puolisen desiä)
Ruokalusikallinen kanelia
Vähän vähemmän inkivääriä

Pehmennä luumuja kiehuvassa vedessä mausteineen. Sekoita sauvasekoittimella tai blenderissä. Lusikoi tortuille. Syö tortut glögin, kahvin tai teen kanssa. Hyvää!

Siellä on varmasti monia muitakin, jotka tekevät itse torttuhilloa. Millä te hillon maustatte? Joulukuu on vasta alussa, joten onhan tässä aikaa torttusatsille jos toisellekin.

13 kommenttia:

  1. jiihaa, joulukalenteri! tää on niin jännää. ja tortut hyviä. mää oon kans ite tehny luumusoseen mutta silleen, että oon liottanu luumuja vedessä jonku aikaa ja sitte soseuttanu ne (siis ilman keittämistä). mutta miten en oo tajunnu lisätä mukaan mitään mausteita? ens kerralla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liotus toimii varmasti myös! Mutta ei mausteita? Kokeile ny ihmeessä.

      Poista
  2. Jes jes jes! Joulukalenteri!

    Eipä ole tullut mieleenkään valmistaa luumuhilloa itse. Täytyy koklata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeejee, joulukuu ja -kalenteri! Hillon tekeminen vie ehkä kaksi minuuttia, joten suosittelen. Mun mielestä makukin on parempi.

      Poista
  3. Jeee, minakin sain oman joulukalenterini. :) J
    Jos mina meinaan saada luumuhilloa torttuhin taalla rapakon takana niin sehan on tehtava itse. Viimejouluinen onnistui ihan hyvin. Keitin luumut vedessa, mutta en minakaan keksinyt mitaan mausteita lisata. Taytyypa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkosuomalainen joutuukin monesti tekemään itse juttuja, jos haluaa noudattaa kotimaasta tuttuja perinteitä. Muistan, kuinka pullatarvikkeita etsittiin Belgiasta - ihan helpolla eivät löytyneet.

      Poista
  4. Joulukalenterit ovat ihania. Ja luumuhillo herkkua.

    VastaaPoista
  5. Juuri toissapäivänä tein luumuhilloa,pakko tehdä täällä koska valmista ei ole.Omaani laitan myös vaniljaa.

    VastaaPoista
  6. Hei vaniljahan oliskin hyvä idea!

    VastaaPoista
  7. Ooooo, ei siis tosiaan tarvitse yhtään sokeria?

    VastaaPoista
  8. Appelsiinia jossain muodossa, tuoreena tai kuorina....

    VastaaPoista