Vuoden aikana on tullut syötyä useampaan otteeseen maa-artisokkakeittoa. Pidän siitä kovasti, joten ajattelin testata miten kyseinen juures sopisi laatikkoon. No mahtavasti! Maku oli hirmu hyvä: jouluinen, samettinen ja täyteläinen. Kuin joulupöytään tehty. Ainoa ärsyttävä juttu on se maa-artisokkien kuoriminen, kiitokset vaan apujoukoille. Mutta on se sen arvoista, lupaan.
Maa-artisokkalaatikko
1 kg maa-artisokkaa
2,5 dl (kaura)kermaa
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
2 rkl vehnäjauhoja
tuoretta persiljaa tai ruohosipulia
Kuori ja viipaloi maa-artisokat. Keitä viipaleita hiljaleen kiehuvassa kermassa n. 20 minuuttia, tai kunnes ovat pehmeitä (riippuu viipaleiden paksuudesta). Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Survo seos sauvasekoittimella, ei tarvitse olla ihan tasaista, saa jäädä vähän sattumia. Ripottele jauho seokseen ja sekoita.
Kaada seos pieneen piirakkavuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Ripottele päälle tuoretta yrttiä ja tarjoile. Jälkeenpäin tuli mieleen että korppujauhojakin olisi voinut ripotella päälle ennen kuin laittoi lootan uuniin. Mutta maukas oli, ai että.
Tää oli kyllä hyvää!
VastaaPoistaNo oli! Teen joulupöytään!
PoistaMaa-artisokkakeitto on ainakin hyvää, joten niin varmaan tämä laatikkokin! Hyvä idea!
VastaaPoistaMiten mä jotenkin muistan, että jotkut on tehny maa-artisokkakeittoa kuorineenkin? Se kuoriminen on kyllä ihan vihonviimeistä touhua :) Mietin vaan, et tuleekohan laatikosta ruman näköistä kuorineen...
VastaaPoistaHmm, ehkä pitänee testata!
PoistaNo johan kuulostaa mahtireseptiltä, tätä teen Tapaninpäiväksi, kun suku tulee meille syömään ja ne perinteiset alkaa jo siinä vaiheessa maistua ns.puulta! ;)
VastaaPoistaMainiota, joo hyvää variaatiota kattaukseen. Tosi jouluisat on maut tässäkin, mutta ei kuitenkaan sitä ihan peruslootaa.
PoistaIhanan kuulloinen resepti, mutta voisiko joku tulla kuorimaan ne maa-artisokat minunkin puolestani... :P
VastaaPoistaSitä odotellessa, että valmista maa-artisokkasosettakin ilmestyy kauppoihin.. Mutta on se sen väärti!
PoistaOi tää kuulostaa just mun joulupöydältä, en halua niitä perinteisiä nähdäkään! Bataattilaatikko on mun juttu ja nyt tänä vuonna kokeilen myös tätä.
VastaaPoistaMainiota! Jes!
PoistaPaahdettuna maa-artisokat ainakin menee kuorineen. Saatiin anopilta mukuloita ja niitä olis vielä. Tää on varmasti hyvä laatikkko (joskin joillekin pierettävä). Timajmi on mun ykkösyrtti maa-artisokan kanssa, mut ei se päälleripsittynä kyllä toimi ;).
VastaaPoistaHäh, pierettääkö maa-artisokka? Mua ehkä ei. Ja hyvä niin :) Ja hyvä tietää toi kuorijuttu! Mäpä testaan tätä sitten kuorineen ensi kerralla. Jos vähän juuriharjalla harjaisi niin eiköhän se siitä.
PoistaEi muakaan mut joitain ehkä...;). Ja tähän ei päde sit se parsapissa-paritus!
VastaaPoistaEnkä mä tiedä toimiiko se kuorijuttu tässä, mutta testaamallahan se selviää, tosiaan.