perjantai 19. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 19


Kynttilät kuuluvat jouluun hyvinkin olennaisesti, siitä voinemme olla samaa mieltä (tai ei ehkä Jytis, mutta lähes kaikki muut). Itse tykkään polttaa kynttilöitä kyllä muutoinkin kuin jouluna, periaatteessa lähes ympäri vuoden.

Viime aikoina on tullut mieleen, etteivät nuo parafiinista valmistetut kynttilät taida olla kaikista ekologisimpia... Niin kuin eivät myöskään steariinikynttilät (steariinin valmistamiseen käytetään palmuöljyä, jonka tuottamiseksi kaadetaan sademetsiä, kertoi HS 17.12.08).

Mutta onneksi on soijakynttilöitä! Kynttilä on tehty kasvipohjaisesta soijavahasta, eikä se sisällä öljyteollisuuden raaka-aineita. Lisäksi se on täysin biohajoava, eikä kuulemma tuota lähimainkaan yhtä paljon nokea kuin esimerkiksi parafiinikynttilä. Näin sanoo kynttiläpaja Kalevantuli, jonka valmistama soijakynttiläni on. Pitkää paloaikaa ja tasaista liekkiäkin luvataan.

Muutaman päivän kokemuksella sanottakoon, että soijakynttilä on vallan mainio kynttilä! Palaa kauniisti ja hyvin.

Hieman tavallista kynttilää kalliimpi kynttilä tuo oli, omani ostin Ruohonjuuresta ja maksoin siitä 5,50 euroa.

Tänään on muuten sellainen päivä, että Herkku ja Koukku viettää illalla pikkujouluja. Tip tap vaan kaikille!

2 kommenttia:

  1. mää oon noita soijakynttilöitä ny syksyllä poltellu, ja on ne aika kivoja. tosin vähän hassusti ne on palaneet, yks valutti kaiken steariinin tai mitä onkaan soijamassaa lautaselle ja toisessa reunat ei sulaneet kynttilän palaessa ja lopulta liekki oli syvällä reunojen sisällä eikä oikeen näkyny. mutta noinhan saattaa käydä kaikkien kynttilöiden kanssa. kiva joka tapauksessa että on tämmönenki vaihtoehto!

    VastaaPoista
  2. mullakin on ensimmäinen soijakynttilä testauksessa ja olen kyllä ollut tyytyväinen. tosin samoja kokemuksia kuin ellulla soijamassan valumisesta ja korkeista reunoista, mut mä nappasin reunat pois, eikä siitä kuitenkaan seurannut esteettistä katastrofia.

    VastaaPoista