lauantai 20. joulukuuta 2008

Ohrapuuro on ekoteko


Herkun ja Koukun pikkujouluissa maisteltiin eilen suklaatin, banaanikakun, luumu-suklaamuffinssien, patonkien ja sipulipiirakan lisäksi muun muassa Paun maittavaa riisipuuroa. Ja sehän se joulun puuro onkin.

Eilen silmiini pisti kuitenkin STT:n uutinen ohrapuurosta. Juttu julkaistiin muun muassa Aamulehden sivuilla.

Jutun mukaan perinteisen riisipuuron vaihtaminen ohrapuuroksi on ekologinen teko. Riisiin verrattuna ohran hiilijalanjälki on paljon pienempi.

Juttua varten haastateltu Sirkka King Uudenmaan Martoista kuvaa ohrapuuroa "tämän joulun ilmastopoliittiseksi, talouspoliittiseksi ja energiapoliittiseksi kannanotoksi".

Itse asiassa ohraryyneistä tehty joulupuuro on oikein vanha suomalaisen perinne. Riisipuuro tuli suomalaisiin pöytiin vasta noin sata vuotta sitten, ja se oli paremman väen hienoa ruokaa.

Ohran puolesta puhuu se, ettei sitä tarvitse kuljettaa kaukaa meidän ruokapöytiimme. Samalla tulee tukeettua kotimaista viljelyä.

Mitäs sanotte? Mielestäni tuossa on järkeä. Ohrapuuron perinteistä puhuu myös Myllyn Paras.

Kuva samoilta sivuilta.

Ei kommentteja: