maanantai 8. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 8

Tämän päivän luukussa on asiaa turkinpippurirouheen käytöstä jouluherkuissa, hyvä ja huono esimerkki.

Aloitan ehkä siitä huonosta. Tarkoitus oli tehdä musiikin ystäville vinyylin näköisiä pipareita. Luin pipariohjeen jossa kerrottiin että kun tekee piparin keskelle kolon (esim pienemmällä muotilla) ja täyttää sen karkkimurulla niin se sulaa nätisti siihen (185 astetta, noin 4-5 minuuttia). Ja näin kävi. Mutta maku oli aika kauhea, sillä turkinpippuri maistui tosi suolaiselta ja ei vaan sopinut yhtään. Tosin tällä tyylillä saa hienoja piparikoristeita mutta kannattaa valita hedelmäisiä karkkeja.

Ja sitten se parempi ohje! Päätin tehdä elämäni ensimmäistä kertaa marenkeja. Lähipiirissä on gluteenittomia ruokailijoita joille haluaisin jouluna antaa jotain kivoja herkkuja.


Ohje löytyi Ruokatorstaista:

2 valkuaista
1 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
+ turkinpippurirouhetta tai tummaa suklaata

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, sokeri lisätään vatkauksen aikana hiljalleen, lopussa myös sitruunamehu. Sitten jaoin vaahdon kahteen osaan, toiseen laitoin turkinpippurirouhetta ja toiseen sulatin 5 palaa tummaa suklaata. Ei kannata sekoittaa suklaata vaahtoon vaan yhdistää varovasti ettei hienot värisävyt katoa.
Sitten isolla lusikalla nostellaan vaahdosta kekoja leivinpaperille ja kuivatetaan 100 asteessa tunti. Mä pidin vielä toisen tunnin 50 asteessa kun tuntui vähän löysältä mutta vika oli siinä ettei käsivoimat riittäneet vatkaamaan tarpeeksi kovaa vaahtoa. Todella hyviä tuli!

2 kommenttia:

  1. Tuota hedelmäkarkkihommaa täytyy joskus kokeilla ja tehä vaikka ikkunalasit piparkaakkutaloon. Jotenki oon aatellu että hommaan kelpais vaan liivatekarkit, mutta hyvä tietää että jopa turkinpippurit ajaa saman asian!

    VastaaPoista
  2. Joo just ikkunoita voi esimerkiksi tehdä noin. Käsittääkseni mikä vaan kova karkki käy kun pistää muruksi.

    Sitten näin myös ohjeen jossa oli laitettu pehmeitä erivärisiä karkkipaloja ja tuloksena oli hopean värinen keskusta, mutta siinä varoiteltiin että karkkiseos kiehuu helposti kolosta yli.

    VastaaPoista