lauantai 13. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 13

Jouluun kuuluu toki myös joulumusiikki! Tässä muutama suositus:


Ensimmäisenä oma suosikkini, joululevyjen ehdoton klassikko Phil Spectorin joululevy A Christman Gift For You. Tämän legendaarisen tuottajan levy julkaistiin vuonna 1963 ja siinä esiintyy aivan ihania naisia kuten The Ronettes ja Darlene Love. Amerikkalaisesta joulumusiikista voi olla montaa mieltä mutta kyllä klassikkobiisit kuten Sleigh Ride, Winter Wonderland tai I Saw Mommy Kissing Santa näinä 60-luvun versioina ovat todella hurmaavia!

Sitten siirrytään nykyaikaan ja tv-sarja O.C.:n pariin. Tällä suositulla jenkkisarjalla on hieno erityispiirre, sen avulla voi kuulla uusia, hyviä pop/rock/indie jenkkibändejä. Ja jälleen, sarjasta voi olla montaa mieltä mutta sen avulla moni kovakin bändi on noussut isojen yleisöjen tietoisuuteen tai saanut hyvää vetoapua urallaan, kuten Death Cab For Cutie, Phantom Planet, Thrills ja Killers. Sarjan soundtrackit ovat erinomaisia kokoelmia joihin kannattaa tutustua vaikka ei sarjasta piittaisikaan. Ja löytyy siis myös joululevy, jossa uusia ja vanhoja joulubiisejä tulkitsevat mm The Raveonettes, Eels ja Ron Sexsmith.

Ja kolmas joululevysuositus on Sufjan Stevensin hillitön jouluboksi Songs For Christmas. Tämä laatikko pitää sisällään 5 levyä, pääasiassa Sufjanin omaa tuotantoa mutta myös klassikoita, laulukirjan jossa on sanat ja soinnut, joulutarroja, -tarinoita, -sarjakuvan ja musiikkivideon. Muun muassa. Sufjan Stevensillä on aika omanlainen saundi, joku joskus sanoi sitä hulluksi sirkusmusaksi, löytyy torvia ja kilkuttimia ja ei sovi ehkä jokaiseen mielialaan (tai no mikä musiikki sopisi), mutta oikealla fiiliksellä tämä joululevy (tai kaikki niistä) on todella mahtipontista ja hienoa kuultavaa. Ja tarrat on aina kivoja!

Suomalaisia ei tästä listasta löytynyt koska yksinkertaisesti en ole vielä löytänyt hyvää suomalaista joululevyä. Mutta vinkatkaa ihmeessä ja muista hyvistä joululevyistä myös!

2 kommenttia:

  1. Mä odottelen vielä Gilmoren tyttöjen joululevyä, mutta sitä odotellessa tutustun kyllä noihin edellä mainittuihin.

    Tykkään joulusta, mutta en ehkä niinkään joulumusasta. Ainakaan jos sitä soitetaan jo lokakuussa joissain kaupoissa tai jumppasaleilla! Mutta mä uskon, et noi Jytiksen levyt on oikeasti hyviä.

    VastaaPoista
  2. mullakin on tuo sufjanin boxi, se on kyllä huippu. mutta eihän niitä tarroja ja muita raaski käyttää ikinä!

    VastaaPoista