sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 14

Kivalta kuulostava vegaaninen puolukkakaakun ohje löytyi Animalian sivuilta. Illanvietto työkavereiden luona oli hyvä syy testata reseptiä, ja kyllä kannatti! Oikein mehevä kakku.

Ohjetta piti tietenki vähän muokata: vähensin sokerin määrää puolella desillä, skippasin ruisjauhot kun niitä ei kaapista löytynyt (vehnäjauhoja tilalle) ja laitoin puolet nesteestä glögiä ja puolet soijamaitoa. Ihan hyvin sokerin olisi voinut laittaa täysimääräisenäkin, ei ollut liian makeaa edes kinuskikuorrutuksen kanssa.

Tämä kaakku soveltuu hyvin joulupöytään ja tuliaisviemisiksi. Tosin kinuskipäällyste oli aikamoisen tahmea vielä jääkaapissa vietetyn yön jälkeenkin, joten pakkaaminen ei ole helppoa. Tomusokerikuorrutus toimisi siinä suhteessa paremmin.

Puolukkakakku

2 dl puolukkasurvosta (vajaa 3 dl kokonaisia marjoja)
1 dl ruisjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
3 dl kauramaitoa
0,75 dl rypsiöljyä
vuoan voiteluun rypsiöljyä ja korppujauhoja

1. Säädä uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 1,5-1,7 l rengasvuoka.
2. Survo puolukat. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja sitten kauramaito, puolukkasurvos ja rypsiöljy jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
3. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kakku on kypsä, kun kokeilutikkuun ei tartu taikinaa ja kakku näyttää irtoavan vuoan reunoista. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä lautaselle ja jäähdytä loppuun vuoan alla.

Kinuskikuorrutus:

1 dl sokeria
1 dl kaurakermaa
1 rkl siirappia
1 rkl margariinia
1 tl vaniljasokeria

1. Keitä sokeria ja kermaa kattilassa 30 minuuttia. Lisää lopuksi siirappi, vaniljasokeri ja margariini. Anna kinuskin jäähtyä hetki, jotta se kiinteytyisi vähän, mutta älä anna sen jähmettyä.
2. Kuorruta hyvin jäähtynyt kakku: valuta kinuskia lusikalla kakun päälle ja anna valua itsekseen.

1 kommentti:

  1. Tätä takuulla kokeilen joskus itsekin (eli tarjoan ellulle, kun se tulee kylään:P), sillä vaikuttaa mehevän herkulliselta:)!

    VastaaPoista