tiistai 9. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 9

Piparimausteilla kannattaa joulumakujen määrän maksimoimiseksi maustaa muutakin kuin pipareita, esimerkiksi pähkinöitä.

Makeat maustepähkinät


5 dl pähkinöitä
3 rkl öljyä
3 rkl sokeria
1.5 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa

Paahda pähkinöitä kuivalla, kuumalla paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä, ja siirrä ne kulhoon odottamaan. Alenna liesi keskilämmölle.

Sekoita sokeri ja mausteet keskenään (eikä haittaa, jos jotain maustetta ei satu kaapista löytymään, luovuus kunniaan). Kaada öljy pannulle ja lisää sokeri-suola-mausteseos. Sekoittele joitakin minuutteja, kunnes sokeri on liuennut öljyyn. Lisää pähkinät ja sekoita edelleen, kunnes sokeriseos on levinnyt tasaisesti pähkinöihin (varo, ettei sokeri pala!).

Siirrä pähkinät jäähtymään leivinpaperin päälle. Tee hieman jäähtyneille pähkinöille koemaisto ja ripsauttele lisää sokeria tai haluamiasi mausteita, mikäli kaipaat lisämakua. Pähkinöistä tulee myös kivemman näköisiä, kun ne saavat vielä vähän lisähuurrutusta tässä vaiheessa.

4 kommenttia:

  1. nää oli kyllä sairaan hyviä. eilen huomasin että strömsössä tehtiin vähän samalla idealla mutta eri metodilla suolainen versio maustamalla manteleita, rostade mandlar . veikkaisin että toimisi erittäin hyvin myös pähkinöitä paahtamalla.

    VastaaPoista
  2. Joo hyvältä kuulostaa tuo strömsöläisten uunissa paahtaminenkin, varmasti toimii.

    VastaaPoista
  3. Oijoi! Tätä herkkua jouluksi ehdottomasti! Mitä pähkylöitä paahdoitkaan...? Tuliskohan maapähkinöistä kelvollisia makeita versioita..hmm.
    Mä oonkin viime aikoina jäänyt suolaisten paahdettujen kikherneiden koukkuun, kun ovat niin pirun hyviä. Ja terveellisiä toki;).

    VastaaPoista
  4. Sanna: varmaan käy kaikki pähkinät ja mantelit ja siemenet, isompia kannattaa vaan paahtaa vähän kauemman kuin pieniä, jos käyttää useampaa laatua. Mulla oli Punnitse ja Säästän pähkinämix.

    Suolaiset paahdetut kikherneet kuulostaa tosi hyvältä. Taidan kokeilla!

    VastaaPoista