torstai 4. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 4

Sisäinen lapseni saa välillä itkupotkuraivareita, jolloin pitää saada SUKLAATA! NYT HETI! PALJON! Sisäisen lapsen kanssa eläminen saattaa olla haastavaa varsinkin näin joulun alla, kun kaupoissa on kasattu huojuvia, taivaita tavoittelevia suklaapinoja vähän joka nurkan taakse.

Onneksi olemme yhdessä lapsosen kanssa löytäneet tummat, maustetut suklaat, joissa laatu korvaa meidän molempien mielestä määrän. Mahdollisuuksia on lisäksi rajattomasti, jos näppärin näpein maustaa suklaansa itse - testissä ollut joulumauilla terästetty potkiva suklaatryffeli hiljensi sis. laps. rääkymisen jo heti yhden palleron jälkeen. Eikä siksi että olisi ollut pahaa, vaan siksi että oli niin todella todella hyvää.



Potkivat appelsiinitryffelit (15 kpl)

200 g tummaa suklaata
(1-2 rkl sokeria tai hunajaa)
0.75 dl maitoa
1 rkl voita
2 tl appelsiininkuoriraastetta
vajaa 1 tl mustapippuria myllystä
pari piparia

Kuumenna maitoa, kunnes se alkaa höyrytä mutta ei vielä kiehu (sekoita koko ajan). Jos käytät kovin tummaa suklaata tai haluat makeamman lopputuloksen, lisää sokeri/hunaja lämpimään maitoon ja sekoita kunnes makeutusaine on liuennut. (Itse käytin 50% suklaata ilman lisämakeutusta, ja tuli juuri passeli).

Pilko suklaat terävällä veitsellä mahdollisimman pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon voi. Kaada lämmin maito suklaapalojen päälle ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Lisää appelsiininkuoriraaste ja rouhi mustapippuria myllystä maun mukaan, kuitenkin päättäväisen rohkeasti, maussa saa olla potkua.

Laita suklaatahna jääkaappiin jäähtymään noin tunniksi. Rouhi tällä aikaa piparit jauheeksi joko tehosekoittimessa tai käsin siivilän läpi. Kun suklaamassa on jähmettynyt, muotoile kätösin siitä palleroita ja kierittele piparijauheessa. Anna tasaantua vielä jääkaapissa suljetussa astiassa useita tunteja tai yön yli.

Nauti, ja tarjoa joulupukillekin.

(Ohje on pitkälti oma sovellus useista nettilähteistä joita en osaa tässä enää luetella, mutta tärkeimpänä inspiraation lähteenä toimivat Maku-lehden joulumakeisreseptit.)

6 kommenttia:

  1. Vau, näitä tekisi mieli kokeilla HETI. Ihana kuva!

    VastaaPoista
  2. Ja aion näitä kokeillakin! Todella houkuttelevalta kuulostava resepti.

    VastaaPoista
  3. Yhdyn edellisiin kommentteihin. mulla tuli ihan samanlainen fiilis kuin Ekillä, että olis ihan het päästävä kokeileen. Suklaan kanssa puuhastelu olis myös hyvä syy unohtaa kaikki ikävät velvollisuudet.

    VastaaPoista
  4. Nää on olleet mulla nyt jääkaapissa jo useamman päivän, ja siinä kun suklaalevyn saattaa vetäistä helposti kerralla eikä edes tee heikkoa, näitä menee ehkä kaksi päivässä (hei, nimeni on handepande, ja olen suklaa-addikti). Aivan huippuja, olen innoissani tryffeleistä ja niiden maustusmahdollisuuksista!

    VastaaPoista
  5. siis nyt tän luukun pitäs olla semmonen, että sais mitä luukusta löytyy. pitääköhän lähteä avaamaan handepanden jääkaapin ovi.

    VastaaPoista
  6. työpaikan iltiksestä salaa repäisin hyvältä kuulostavan ohjeen, josta voi ottaa inspiraatioita tryffeleiden pyörittelyyn. oonki aina miettiny mihin marjajauheita vois käyttää!

    glögitryffelit

    300 g tummaa suklaata
    1 dl kuohukermaa
    1 dl glögiä
    50 g voita
    1 tl piparkaakkumaustetta
    1 dl mustikkajauhetta
    1 dl tummaa kaakaojauhetta

    hienonna suklaa. kuumenna kerma, hämmennä joukkoon suklaa ja sekoita tasaiseksi. lisää lämmitetty glögi, huoneenlämpöinen voi ja piparkakkumauste. jäähdytä jääkaapissa ja pyöritä jähmettyneestä massasta pieniä palloja. kieritä pallot mustikkajauheessa ja sen jälkeen kaakaojauheessa. säilytä viileässä.

    VastaaPoista