maanantai 22. joulukuuta 2008

Joulukalenterin luukku nro 22

Tässä vielä viime hetken vinkkejä jos miettii mitä kasvisjouluruokia joulupöytään valmistaisi!

Päätin testata uusia joulureseptejä Maku-lehden innoittamana, tosin aterian reseptit ovat loppujen lopuksi sieltä täältä. Kokosin liha- ja kasvissyöjistä raadin testaamaan näitä vaihtoehtoisia jouluruokia ja raati oli hyvin tyytyväinen, kuten myös kokki. Suosittelen allaolevia siis lämpimästi!


Kasvissyöjän kinkku oli todella positiivinen yllätys. Lihansyöjälle tuli lihapasteija mieleen, ei uskoisi ettei lihaa. Korvasin reseptin soijapavut tölkillisellä papusekoitusta kun ei jaksanut liotella.


Hunajaiset lanttukuutiot olivat monen suosikki, helppo tehdä myös!



Tässä etualalla punajuurihummus, jota tulen varmasti tekemään uudestaan. Taustalla seesami-timajamimarinoitu juusto, joka ei ehkä ihan onnistunut koostumuksen puolesta. Ohjeen mukaan piti käyttää kypsytettyä vuohenjuustoa esim Juustoportin Vuohen parmesania mutta eihän sellaista löytynyt niin laitoin tavallista vuohenjuustoa ja se oli liian löysää, meni mössöksi. Mutta jännä maku oli! Resepti Maku-lehdestä ja se meni näin:


Seesami-timjamimarinoitu juusto (8 annosta)
1 dl seesaminsiemeniä
300g kypsää vuohenjuustoa
1 1/2 dl luomuhunajaa
1 rkl timjamia
1 rkl omenaviinietikkaa

Paahdetaan siemeniä kunnes alkaa poksua. Käännellään vielä hetki ja kaadetaan kulhoon. Leikataan juusto suupaloiksi ja kulhoon, kuten myös hunaja, etikka ja mausteet. Annetaan maustua muutama tunti tai yön yli.


Tämä puolestaan on kevyempi joululaatikko jonka ohje on peräisin KG-lehdestä viime vuodelta, hyvää vaihtelua peruslaatikoille.

Joululaatikko ( 8 annosta)
1 iso bataatti (600g)
1 lanttu (semmonen nyrkin kokoinen)
5 jauhoista perunaa
1 dl kevytkermaa/soijakermaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl valkopippuria
1 tl inkivääriä

Kuori ja lohko juurekset (lanttu kypsyy kauimmin joten se pieniksi paloiksi) ja keitä kypsiksi. Poista suurin osa keitinvedestä, jätä tilkka pohjalle ja muussaa juurekset (ei kuitenkaan sauvasekoittimella, tulee liisterimäistä). Lisätään kerma ja mausteet ja kaadetaan uunivuokaan. Kypsennetään 150 asteessa 1,5 tuntia.


Jälkkärinä voittamaton klassikko, luumukiisseli vaahdotetun vanilijakastikkeen kanssa, niin hyvää! Resepti Maku-lehdestä:

Luumukiisseli ( 10 annosta)
300g kuivattuja luumuja
1 1/2 l vettä
1 1/2 dl sokeria
2 kanelitankoa
1 dl kylmää vettä
5 rkl perunajauhoja

Liota luumuja muutama tunti edessä kattilassa. Lisää liotusliemeen sokeri ja kanelitangot ja keitä luumut pehmeiksi (noin 15 min). Nosta luumut reikä/spagetti-kauhalla kulhoon. Sekoita vesi ja perunajauhot, lisää suurus ohuena nauhana keitinliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja kaada liemi luumujen päälle. Ripottele sokeria pinnalle kuortumisen estämiseksi ja jäähdytä huoneenlämmössä.

Tämän ylipitkän kirjoituksen myötä lähden joululomalle ja pois netin äärestä, joten maukasta joulua kaikille!

1 kommentti:

  1. Tämän raatilaisen mielestä kaikki ruuat ja lisukkeet olivat superherkullisia!

    Jos pitäisi valita yksi suosikki, en pystyisi. Suosikkejani olivat lanttukuutiot ja luumukiisseli. Kokille kiitos vielä jälkikäteenkin!

    VastaaPoista